ο Μεγαλομάρτυρας Αγιος Ευγένιος, ο Πολιούχος της Τραπεζούντος, εορτάζει στις 21 Ιανουαρίου. Θα τον ξεχάσουμε πάλι;
- περιοδικό Πόντος
- 15 Ιαν
- διαβάστηκε 3 λεπτά

Την προσεχή Τετάρτη 21-1-2026 γιορτάζει ο άγιος Μεγαλομάρτυρας Ευγένιος ο Τραπεζούντιος μαζί με τους συναθλητές του αγίους Ουαλεριανό, Κανίδιο και Ακύλα.
Λίγα λόγια γι΄ αυτούς τους αγίους
Από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια παρουσιάσθηκε μια σκληρή περίοδος διωγμών των Χριστιανών. Οι διωγμοί έλαβαν χώρα και στην Τραπεζούντα, όπου διακρίθηκαν οι Χριστιανοί άγιοι Ευγένιος, Ουαλεριανός, Κανίδιος και Ακύλας, οι οποίοι είχαν βαθιές χριστιανικές καταβολές, καθώς και μόνο η παρουσία τους εκεί αποκάλυπτε ότι αυτοί αποτελούσαν την συνέχεια του κηρύγματος του φέροντος την ανδρεία, Αποστόλου Ανδρέα στην Τραπεζούντα.
Οι τέσσερις άγιοι κινούμενοι από θείο ζήλο κατεστρέψαν τον ειδωλολατρικό βωμό του Μίθρα στην Τραπεζούντα, όπου συναθροίζονταν καθημερινά πολλοί Τραπεζούντιοι για να προσφέρουν θυσίες στα άψυχα είδωλα. Αργότερα συνελήφθηκαν και μαρτύρησαν μέχρι θανάτου για την πίστη τους στον Χριστό.
Ακολούθως ο άγιος Ευγένιος αναδείχθηκε ο πολιούχος και μεγάλος υπερασπιστής της Τραπεζούντας. Η μεγάλη τιμή πρός τον άγιο Εὐγένιο και στους συνάθλους του αγίους στην Τραπεζούντα αποκαλύπτει αυτή την αρμονική αλλά καί αδιάκοπη σχέση πού είχε ο άγιος Μεγαλομάρτυρας Ευγένιος με τους κατοίκους της Τραπεζούντας. Άλλωστε καί το μοναστήρι, όπου στο καθολικό του βρισκόταν το σκήνωμα του αγίου, ήταν πάντοτε σημείο αναφοράς και χώρος μεγάλου προσκυνήματος. Η μοναδική σχέση τῶν Τραπεζουντίων μέ τόν άγιο αποκαλύπτεται και από τά πάμπολλα θαύματα, τα οποία επιτελούσε κάθε φορά ο άγιος είτε υποστηρίζοντας τούς πάσχοντες, είτε υπερασπίζοντας καθοριστικά την Τραπεζούντα από θανάσιμες απειλές.
Από τότε ο άγιος Μεγαλομάρτυρας Ευγένιος συγκαταλέγεται στά ωραιότερα άνθη του παραδείσου και μέσα από τό χριστοφόρο πρόσωπό του διαφυλάσσεται καί μεταδίδεται η παράδοση της εν χάριτι ζωής του κάθε ανθρώπου. Παράλληλα μέσῳ αυτού και ο άνθρωπος καθίσταται αληθινός μέσῳ του Θεού βαδίζοντας πρός τήν προοπτική της θέωσεώς του. Όταν είναι κανείς Χριστιανός κοντά στον άγιο Μεγαλομάρτυρα Ευγένιο, τότε κανένα είδος θανάτου δεν μπορεί ποτέ να τον βλάψει.
Σύγγραμα για τον Αγιο Ευγένιο
Λεπτομέρειες για το βιβλίο του καθηγητή Γεώργιου Αβραμόπουλου που εκδώσαμε, ως ένα τάμα για την επαναφορά στην ιστορική μνήμη των Ποντίων, για τον σημαντικότερο Αγιο της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας:
Συγγραφέας: Γεώργιος Αβραμόπουλος, καθηγητής θεολόγος
Σελίδες 236
Mέγεθος 17Χ24 εκ.
Ο πολιούχος της Τραπεζούντος, Άγιος Ευγένιος, είχε την ίδια ύψιστη θέση στις τιμές και την λατρεία πού έχει στην Θεσσαλονίκη ο πολιούχος Μεγαλομάρτυρας Άγιος Δημήτριος.
Η σωτηρία της πόλης από εχθρικές πολιορκίες, οι λαμπρές εορτές και οι εκθαμβωτικές πανηγύρεις προς τιμήν του Αγίου, η τιμητική θέση στην μία όψη των νομισμάτων των αυτοκρατόρων μεγάλων Κομνηνών και τα αμέτρητα θαύματα πιστοποιούν την ιστορική σχέση του λαού της Τραπεζούντος με τον Αγιο Ευγένιο.
Ο ξεριζωμός στέρησε στον ποντιακό ελληνισμό, εκτός από την προσφιλή πατρίδα, και τον δημοφιλή του Άγιο
Ωστόσο, παρά το μέγεθος του Αγίου, η σημερινή θέση του μεγαλομάρτυρα Αγίου των Ποντίων στην ορθοδοξία δεν είναι εκείνη που του αξίζει.
Ο βίαιος ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες και η Γενοκτονία στέρησε στον ποντιακό ελληνισμό, εκτός από την προσφιλή πατρίδα, και τον δημοφιλή του Άγιο και προστάτη για τον οποίο ατόνησαν οι μνήμες, οι λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις.
Επιπλέον, μέχρι και την έκδοση του παρόντος βιβλίου, δεν υπήρχε κάποια ολοκληρωμένη μελέτη σε ένα βιβλίο για τον βίο, το μαρτύριο, την λατρεία στα μετέπειτα χρόνια και τα θαύματα του Αγίου. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το ολοκληρωμένο, από κάθε άποψη, βιβλίο του καθηγητή θεολόγου Γεωργίου Αβραμόπουλου ύστερα από μία μεγάλου εύρους πολύχρονη έρευνα σε κάθε δυνατή πηγή.
Οι καμπάνες του Αγίου Ευγενίου ξαναχτύπησαν στις καρδιές μας...
Η τιμή και ευλογία για την έκδοση του βιβλίου έλαχε στις εκδόσεις “Τραπεζούς” που εκδίδει το ιστορικό περιοδικό μας “Πόντος”.
Στις 21 Ιανουαρίου & 24 Ιουνίου εορτάζεται η μνήμη και η γέννηση του Αγίου της Τραπεζούντος ο οποίος, μαζί με τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, αποτελούν τους μόνους αγίους της ορθοδοξίας για τους οποίους εορτάζεται η γέννηση και όχι ο θάνατος τους.
Όμως οι καμπάνες του Αγίου Ευγενίου σίγησαν το 1461, την ημέρα κατάκτησης της Τραπεζούντας, και δεν ξαναχτύπησαν για 546 χρόνια.
Ωστόσο, στην παραλία των Πετρωτών της Ροδόπης χτίστηκε η νέα εκκλησία του «άστεγου» πολιούχου της Τραπεζούντος και έτσι μετά από 546 χρόνια οι καμπάνες του Αγίου Ευγενίου ξαναχτύπησαν και στις καρδιές μας…
Βιβλίο: "Ο μεγαλομάρτυρας Ἁγιος Ευγένιος ο πολιούχος"της Τραπεζούντας & ο χριστιανισμός στον Πόντο"
Συγγραφέας:
Γεώργιος Αβραμόπουλος, καθηγητής θεολόγος
Σελίδες 236
Mέγεθος 17Χ24 εκ.
Τιμή 15 €
τηλ. 2310 537290, κιν. 6946 333578
Παραγγελία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:



Σχόλια