top of page

πόντος

Αναζήτηση

Κόκκινος ποταμός, ο Αλυς των αρχαίων και το κόκκινο χρώμα του



Κιζίλ Ιρμάκ, κόκκινος ποταμός, ο Αλυς ποταμός των Ελλήνων της αρχαιότητας, το ποτάμι που μας συντροφεύει στην διαδρομή μας για την Νικόπολη (Γαράσαρη) στον Πόντο. Σε τι οφείλει το κόκκινο χρώμα του; Φυσικά από τα χώματα με κόκκινη απόχρωση που παρασύρει στην ροή του από τις πηγές του. Στην φωτογραφία η ιδιαίτερη μορφολογία των βουνών της περιοχής που δίνει το χρώμα και το όνομα στον ποταμό. Η φωτογραφία είναι από το ταξίδι μας στον Πόντο το 2015.


Ο Kizil Irmak (Κόκκινος Ποταμός), ο Αλυς, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μικράς Ασίας που χωρίζει τον Πόντο από την Παφλαγονία. Εχει μήκος 1.150 χιλιόμετρα, πηγάζει από το κεντροανατολικό οροπέδιο της Μικράς Ασίας, στρέφεται στα νοτιοδυτικά και στη συνέχεια προς τα βόρεια, όπου εκβάλει στον Εύξεινο Πόντο. Δεν είναι κατάλληλος για ναυτιλία, αλλά χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.


Στην αρχαιότητα ο ποταμός ονομαζόταν Αλυς (Αλάτι) και σχημάτιζε τα σύνορα μεταξύ της Μικράς Ασίας και της υπόλοιπης Ασίας. Το 585 π.Χ. σε αυτό το ποτάμι έλαβε χώρα μάχη μεταξύ των Μήδων και των Λυδών. Μια ολοκληρωτική ηλιακή έκλειψη όμως θεωρήθηκε ως σημάδι των θεών και οι Λυδοί και οι Μήδες έκαναν ειρήνη.


Φωκίων Φουντουκίδης


Στην φωτογραφία το κόκκινο χρώμα του εδάφους που δίνει το χρώμα και το όνομα στον Αλυ ποταμό της αρχαιότητας



405 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page