top of page

πόντος

Αναζήτηση

Εκδοτικό γεγονός της χρονιάς η έκδοση του μνημειώδους έργου της Θ. Ιωαννίδου για την «ιεροκτονία»





Ως εκδοτικό γεγονός της χρονιάς 2021, παρότι είμαστε ακόμη στην αρχή, μπορεί να θεωρηθεί η έκδοση του μνημειώδους έργου - βιβλίου της Θεοδώρας Ιωαννίδου «Η εξόντωση της ορθόδοξης εκκλησίας του Πόντου» από τις εκδόσεις μας «Τραπεζούς».

Η ποιότητα και ο όγκος του έργου αλλά και η πρωτοτυπία του θέματος το κατατάσσουν σίγουρα στις κορυφαίες εκδόσεις ποντιακών βιβλίων των τελευταίων ετών.

Γιατί όπως αναφέρει η συγγραφέας στον πρόλογο της, το βιβλίο αποτελεί προσέγγιση της Γενοκτονίας από νέα οπτική γωνία με την συγγραφέα να εισάγει ένα νέο όρο, την «ιεροκτονία». Οι ιερωμένοι στοχοποιήθηκαν λόγω της ιεροσύνης τους, κάτι το οποίο δεν είχε τύχει μέχρι την έκδοση του νέου βιβλίου εκτεταμένηςς έρευνας. Αυτήν την ιστορική αποκατάσταση και την οφειλόμενη απόδοση τιμής στην ποντιακή ιεροσύνη επιχειρεί η Θεοδώρα Ιωαννίδου.




«Μετά από δεκαετίες εντεταλμένης αποστασιοποίησης της επίσημης Πολιτεία η ποντιακή αλήθεια χρειάζεται να εμφανιστεί δυναμικά στο ιστορικό προσκήνιο. Η αλήθεια αυτή δεν σχετίζεται με την σκόπιμη προβολή μόνο των χορών, των ηθογραφικών χαρακτηριστικών και της μαγειρικής μας. Οι ομογενείς του Πόντου δεν σφαγιάστηκαν ούτε για το Κότσαρι ούτε για τους Μωμόγερους ούτε για το χαβίτσι. Θυσιάστηκαν για να μη χαθεί η Ρωμιοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας.

Σε ότι αφορά εμάς, τις εκδόσεις «Τραπεζούς» που εκδίδουν το περιοδικό «Πόντος», κάναμε το οφειλόμενο, συμβάλλαμε στην στήριξη μιας νέας πνευματικής κίνησης που χρειάζεται ο ποντιακός χώρος.


Εκδόσεις "Τραπεζούς"


* Το κείμενο είναι από άρθρο στο υπό έκδοση νέο 17ο τεύχους του περιοδικού "Πόντος"





Υ.Γ. Το βιβλίο περιέχει σχεδόν όλες τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες για τα ιερατικά δεινά, όπως και άλλες, άγνωστες έως σήμερα. Περιγράφει καταστροφές ναών και προσκυνημάτων και περιλαμβάνει δεκάδες φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία, στο τηλέφωνο 6971723886 και από στην ιστοσελίδα https://pontosistoria.gr



48 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page