top of page

πόντος

Αναζήτηση

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: τα αθώα θύματα του εμφύλιου στην Τριάδα Σερρών, Νοέμβριος 1944




Από την Κομερά Τραπεζούντας Πόντου στην Τριάδα Σερρών - Αποχώρηση από τον ΕΛΑΣ για να μη χαθεί η Μακεδονία -Τα εγκλήματα του ΕΛΑΣ σε βάρος των αθώων κατοίκων


Α' μέρος


Β' μέρος -


ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο μικρός ήρωας της Τριάδας

(Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου του ολοκαυτώματος του χωριού Τριάδα Σερρών)


Ο Χρήστος Ποταμόπουλος προαισθανόταν ότι πλησίαζε η ώρα να αποχαιρετήσει τον μάταιο αυτόν κόσμο.

Είχε όμως ένα ιερό χρέος να επιτελέσει. Να μεταφέρει στις επόμενες γενιές την φρίκη του εμφυλίου πολέμου και την σκληρότητα των απολυταρχικών ιδεολογιών και των ανελεύθερων καθεστώτων που δεν διστάζουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές προκειμένου να επιβάλουν το απάνθρωπο σύστημα τους.

Αυτά που είχε ζήσει μικρός και τα γνώριζε από πρώτο χέρι.

Ήταν άλλωστε ο γιος του επικεφαλής των κατοίκων της Τριάδας, ενός χωριού που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στην αδελφοκτόνα εμφύλια σύγκρουση.

Ήθελε να μιλήσει γι’ αυτά που έζησε. Να μεταφέρει στις επόμενες γενιές τα οδυνηρά γεγονότα ώστε να μην χρειαστεί να τα ξαναζήσουν.

Ήθελε να μας στείλει ένα μήνυμα. Η θυσία των δολοφονημένων κατοίκων να μην πάει χαμένη. Όσο την θυμόμαστε θα ελπίζουμε ότι η ανθρωπότητα μπορεί, χωρίς τυράννους και απάνθρωπα καθεστώτα να βασίσει τον δρόμο της προόδου και της ειρήνης. Έως ότου οι δράστες του μεγάλου και ατιμώρητου εγκλήματος σε βάρος των αθώων κατοίκων της Τριάδας ζητήσουν ένα ειλικρινές συγγνώμη για το μεγάλο κακό που έκαναν με τον αφανισμό ενός ολόκληρου χωριού που απλά ήθελε να ζει ειρηνικά και ελεύθερα.

Ζήτησε από τον τότε πρόεδρο του χωριού Χαράλαμπο Καρυδόπουλο να παραχωρήσει την αίθουσα της Κοινότητας ώστε να παραχωρήσει συνέντευξη και να μιλήσει για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, όσα έζησε, για να μην τα ξεχάσουν οι επόμενες γενιές.

Μετά από παράκληση του προέδρου να πραγματοποιήσουμε αυτήν την ύστατη επιθυμία του, πήρα την κάμερα και κατευθύνθηκα στην αίθουσα του κοινοτικού γραφείου.

Απέναντι μου ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε να αποχαιρετήσει την ζωή με μια εκ βαθέων εξομολόγηση. Μια αυθεντική μαρτυρία από ένα αυτόπτη μάρτυρα ενός μεγάλου και ατιμώρητου εγκλήματος σε βάρος αθώων Ελλήνων.

Με αυτή του την συνέντευξη ο Χρήστος Ποταμόπουλος μας βάζει μπροστά στο χρέος μας στην ιστορική μνήμη. Να θυμόμαστε όχι για να ζητήσουμε κάποια εκδίκηση αλλά για να μη επιτραπεί ποτέ ξανά σε όσους επιβουλεύονται την ανθρώπινη ελευθερία να βάλουν την ανθρωπότητα σε αιματηρές περιπέτειες.

Μία συνέντευξη ύμνος για την ζωή, την αγάπη για την ελευθερία, την ανθρωπιά.

Τιμή και δόξα στους ηρωϊκούς νεκρούς μας.

Αθάνατοι!


Φωκίων Φουντουκίδης

216 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page