top of page

πόντος

Αναζήτηση

Το χρονικό αποφάσεως του Αρχιεπισκόπου ανέγερσης Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά στο Όρος Μελά στην Αυστραλία



Σε αυτόν τον χώρο στην Μελβούρνη Αυστραλίας θα ανιστορηθεί το μοναστήρι Παναγία Σουμελά



«ΠΑΡΑΚΑΛΩ μπορείτε να το ανακοινώσετε. Δεν έχω ποτέ μυστικά από το ποίμνιο μου,» ήταν τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλία κ. Μακαρίου βαδίζοντας ανάμεσα στην ολιγάριθμη συνοδεία κληρικών και απλών πιστών αλλά σκεπτόμενος το ποίμνιό του σε όλες τις άκρες της ηπείρου. Δευτερόλεπτα πριν στάθηκε προεξέχοντος ολίγων βημάτων, της συνοδείας του, στεκούμενος σε μία άκρη του Όρους Μελά. Σαν να προσευχήθηκε σιωπηλά.

Ο φωτεινός νεοεκλεγέντας Ποιμενάρχης, πριν ανακοινώσει την επιθυμία του δια την ανέγερση μοναστηριού, ατένησε την Κτίση του Δημιουργού δίπλα από έναν καρφωμένο Σταυρό στο έδαφος. Περίπου εξήντα πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μελβούρνης, σε ένα υψόμετρο 760 μέτρων, το Flagpole Hill του Flowerdale μετονομαζόμενο σε Όρος Μελά ήταν τάμα ενός ιδρύματος στην Παναγία Σουμελά και η στιγμή αυτή αποδοχής της δωρεάς γης από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας αναμένονταν από την επιτροπή του ιδρύματος για περίπου ένα τέταρτο του αιώνα.

Προ δύο μηνών απεστάλη σχετική επιστολή για τη δωρεά γης του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας προς την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, εσωκλείοντας αίτημα προσωπικής ακροάσεως μελών του Ιδρύματος με τον κ. Μακάριο. Σχετική επιστολή ενημέρωσης εστάλη, την ίδια χρονική στιγμή, δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προς την Πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο.

Ο συμβολισμός αυτής της κίνησης του Ιδρύματος συνδέεται με το γεφύρωμα ανάμεσα στην χαμένη πατρίδα, τον Πόντο, με την Ελληνορθόδοξη Παροικία της Αυστραλίας. Συνδέεται με την πίστη μας ως «ικανότητα της ζωής να υπερβαίνει τον χαλασμό». Με τη μνήμη μας για τους τάφους των προγόνων μας, την ιστορία, τους διωγμούς και τον πολιτισμό τους που εκ της τέφρας του αναγεννήθηκε εκ νέου σε όλες τις άκρες της υφηλίου, ομοίως και σ' αυτό το νοτιοανατολικό άκρο της υδρογείου στην Αυστραλία.

Χαρακτηριστικά η πρώτη επιστολή προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και Έξαρχο Ωκεανίας κ.κ. Μακάριο ανέφερε «Σεβασμιότατε, ανήκουμεν εις τις Νέες Χώρες μα η ισχύς μας προέρχεται μέσα από τους προσφυγικούς βηματισμούς των προγόνων μας. Ποτέ άλλοτε μία πληγή δεν εσώκλεισε τόσο φως, τόσες προσευχές, τόσα δάκρυα, τόση νοσταλγία για κάτι που εμφυσήθη ως πνοή στις καρδιές και στις συνειδήσεις μας. Δεν είναι άλλο από την πατρίδα που δεν ζήσαμε. Τον Πόντο,» συνεχίζοντας σε άλλο σημείο «Κι είναι αυτά ακριβώς τα βήματα που κατευθύνουν τα σώματα σε μία πορεία αντίθετη από αυτή που μας θέλει παρόντες στον ακριβό μας τόπο. Σε αυτά τα Άγια χώματα όπου ευλογήθηκαν τα σπλάχνα τους μέσα από το αίμα και την ταφή των προγόνων μας. Τώρα πια ορίζονται ως κάτι πολύ υψηλότερο από ένα γεωγραφικό τοπωνύμιο. Αποτελούν πυξίδα, τόπο αναφοράς και έννοια που φέρουμε ως κυνηγημένα παιδιά σε όλες τις γωνιές της γης».

Η ανταπόκριση του Αρχιεπισκόπου ήταν άμεση στο αίτημα της προσωπικής ακροάσεως, με τον ίδιο να προτείνει την ανέγερση της πρώτης Ιεράς Μονής για άνδρες μοναχούς στην πολιτεία της Βικτωρίας, επιθυμώντας ωστόσο να μεταβεί ο ίδιος στο Όρος Μελά για να δει από κοντά την περιοχή του Flowerdale, κάτι που έπραξε κατά την αμέσως επόμενη επίσκεψη του στην πολιτεία της Βικτωρίας την 10η Δεκεμβρίου ημέρα Τρίτη.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Ονούφριος Γοροζίδης, δήλωσε πως «Ευχαριστούμε θερμά τον νέο μας Ποιμενάρχη κ. Μακάριο. Το πρόσωπό του, η πηγαία ευγένειά του, η υψηλή παιδεία του, η εργατικότητα και ταπεινότητα του, η διορατικότητα αλλά και το ενωτικό του πνεύμα είναι στοιχεία που δεν θα μπορούσαν να εκλείπουν από έναν θρησκευτικό ηγέτη. Χαιρόμαστε που τα παραπάνω συνοψίζονται στο πρόσωπό του,» και συνέχισε λέγοντας πως «η κορυφή του Όρους Μελά, μία έκταση 400ων στρεμμάτων ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Η απαρέγκλιτη πίστη στο πρόσωπό του λαμπρού μας Ποιμενάρχη δίνει σε όλους μας την αίσθηση πως το έργο του θα υπερκαλύψει δεκαετίες άπνοιας στα πράγματα. Ξέρετε εμείς οι μεγάλοι αποδοιμούμε, οι νεότεροι συνεχίζουν και η πίστη μας (συνυφασμένη με την ιστορία του λαού μας) παραμένει ακέραιη μέχρι συντέλειας. Καμαρώνουμε την πίστη, το ενωτικό πνεύμα και τον πολιτισμό του νέου μας Αρχιεπισκόπου. Τον ευχαριστούμε για την αποδοχή της δωρεάς και για το μακρόπνοο όραμα του που μετά βεβαιότητος προσφέρει ό,τι πιο έντιμο μπορεί να υπάρξει από έναν Πατέρα προς τα πνευματικά του τέκνα, όλους εμάς τους Ελληνοαυστραλούς.»



Στην φωτογραφία ο πρόεδρος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Ονούφριος Γοροζίδης με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και Έξαρχο Ωκεανίας κ.κ. Μακάριο στο όρος Μελά της Μελβούρνης όπυ θα ανιστορηθεί η Ι. Μ Παναγίας Σουμελά

Με αφορμή την ανακοίνωση ανέγερσης της πρώτης Ιεράς Μονής για άνδρες μοναχούς στην πολιτεία της Βικτώριας έχει μεγάλη σημασία να θυμηθούμε το μήνυμα που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος από το Άγιον Όρος την ημέρα συμπλήρωσης 28 χρόνων από την ενθρόνισή του, υπογραμμίζοντας ότι «Μοναχός σημαίνει αυταπάρνηση, σημαίνει άρση Σταυρού, σημαίνει εκούσια απάρνηση του εγωισμού» και συνέχισε λέγοντας πως «Αυτή η άλλη βιωτή, είναι ό,τι ομορφότερο και πλέον παρήγορο παρέμεινε σε ένα κόσμο ο οποίος διώκει το πρόσωπο και αναδεικνύει το άτομο, ο οποίος έμαθε να αγαπά μόνον με συμφέρον με αντάλλαγμα, ο οποίος ιδρύει ΜΚΟ για την φιλανθρωπία και εντούτοις δεν χαρίζει μια καλημέρα, ή μια μερίδα τροφής εις τον πλησίον. Και χριστιανός άνευ ανιδιοτελούς αγάπης εις τον πλησίον δε νοείται. Όμως, υμείς οι μοναχοί έχουμε ως πυξίδα και οδηγό, ως φρόνημα, τα λόγια του Κυρίου: Αύτη εστί η εντολή, αγαπάτε αλλήλους.»

Η μοναστική ζωή, τόνισε ο κκ Βαρθολομαίος πως «ατυχώς» εκλαμβάνεται από ορισμένους «ως ραστώνη και ραθυμία και αποφυγή ευθυνών και δυσκολιών της ζωής» προσθέτοντας πως «Εν τούτοις η πραγματικότης είναι, ότι το να είναι κανείς αληθείς και γνήσιος μοναχός αποτελεί δυσκολοκατόρθωτο έργο. Μοναχός σημαίνει αυταπάρνηση, σημαίνει άρση Σταυρού, σημαίνει εκουσία απάρνηση του εγωισμού και των αποτόκων του, ότι ακριβώς δηλαδή ο κόσμος θεωρεί δικαίωμα και ως αυτονόητο. Αύτη η ζωή του μοναχού διαθέτει όμως τη γοητεία της ησυχίας, τη χαρά της ελπίδος, την ελπίδα της αιωνιότητος, την αποκαραδοκία Εκείνου». Το μοναστηριακό αυτό πνεύμα αναμένεται από όλες τις Ελληνορθόδοξες Κοινότητες Αυστραλίας να λάβει σάρκα και οστά στην πολιτεία της Βικτωρίας υπό την ευλογία και το έργο του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου.

Νικόλαος Γ. Παπακωνσταντίνου

Gramateas tou Pontic Foundation Panagia Soumela of Australia

222 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page