top of page

πόντος

Αναζήτηση

Στην Πάτρα το πρώτο βιβλιοπωλείο με το νέο βιβλίο για τον πολιούχο της Τραπεζούντας Αγιο Ευγένιο


Έχουμε καλά νέα για όσους διαμένουν στην Πάτρα. Το νέο μας βιβλίο των εκδόσεων μας "Τραπεζούς", "Ο μεγαλομάρτυρας Άγιος Ευγένιος, πολιούχος της Τραπεζούντας & ο χριστιανισμός στον Πόντο" του καθηγητή Γεώργιου Αβραμόπουλου βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πάτρα.

Η Πάτρα είναι η πατρίδα του συγγραφέα αυτού του νέου, εξαιρετικού βιβλίου για τον πολιούχο της Τραπεζούντας.

Για να τιμήσουμε, με την σειρά μας τον συγγραφέα, που, αν και δεν είναι ποντιακής καταγωγής, μας έκανε την τιμή, στον ποντιακό ελληνισμό, να συγγράψει μετά από κοπιαστική έρευνα πολλών ετών για τον μεγαλομάρτυρα του Πόντου, το πρώτο βιβλιοπωλείο το οποίο θα διαθέσει προς πώληση το βιβλίο είναι το βιβλιοπωλείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πάτρα,

Καλή μας αρχή!


Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο, Ρήγα Φεραίου 143 Πάτρα τηλ. 2610 223110.





Λίγα λόγια για το βιβλίο


Ο πολιούχος της Τραπεζούντος, Άγιος Ευγένιος, είχε την ίδια ύψιστη θέση στις τιμές και την λατρεία πού έχει στην Θεσσαλονίκη ο πολιούχος Μεγαλομάρτυρας Άγιος Δημήτριος.

Η σωτηρία της πόλης από εχθρικές πολιορκίες, οι λαμπρές εορτές και οι εκθαμβωτικές πανηγύρεις προς τιμήν του Αγίου, η τιμητική θέση στην μία όψη των νομισμάτων των αυτοκρατόρων μεγάλων Κομνηνών και τα αμέτρητα θαύματα πιστοποιούν την ιστορική σχέση του λαού της Τραπεζούντος με τον Αγιο Ευγένιο.

Ο ξεριζωμός στέρησε στον ποντιακό ελληνισμό, εκτός από την προσφιλή πατρίδα, και τον δημοφιλή του Άγιο

Ωστόσο, παρά το μέγεθος του Αγίου, η σημερινή θέση του μεγαλομάρτυρα Αγίου των Ποντίων στην ορθοδοξία δεν είναι εκείνη που του αξίζει.

Ο βίαιος ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες και η Γενοκτονία στέρησε στον ποντιακό ελληνισμό, εκτός από την προσφιλή πατρίδα, και τον δημοφιλή του Άγιο και προστάτη για τον οποίο ατόνησαν οι μνήμες, οι λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, μέχρι και την έκδοση του παρόντος βιβλίου, δεν υπήρχε κάποια ολοκληρωμένη μελέτη σε ένα βιβλίο για τον βίο, το μαρτύριο, την λατρεία στα μετέπειτα χρόνια και τα θαύματα του Αγίου. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το ολοκληρωμένο, από κάθε άποψη, βιβλίο του καθηγητή θεολόγου Γεωργίου Αβραμόπουλου ύστερα από μία μεγάλου εύρους πολύχρονη έρευνα σε κάθε δυνατή πηγή.


Οι καμπάνες του Αγίου Ευγενίου ξαναχτύπησαν στις καρδιές μας...


Η τιμή και ευλογία για την έκδοση του βιβλίου έλαχε στις εκδόσεις “Τραπεζούς” που εκδίδει το ιστορικό περιοδικό μας “Πόντος”.

Στις 24 Ιουνίου εορτάζεται η γέννηση του Αγίου της Τραπεζούντος ο οποίος, μαζί με τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, αποτελούν τους μόνους αγίους της ορθοδοξίας για τους οποίους εορτάζεται η γέννηση και όχι ο θάνατος τους.

Όμως οι καμπάνες του Αγίου Ευγενίου σίγησαν το 1461, την ημέρα κατάκτησης της Τραπεζούντας, και δεν ξαναχτύπησαν για 546 χρόνια.

Ωστόσο, στην παραλία των Πετρωτών της Ροδόπης χτίστηκε η νέα εκκλησία του «άστεγου» πολιούχου της Τραπεζούντος και έτσι μετά από 546 χρόνια οι καμπάνες του Αγίου Ευγενίου ξαναχτύπησαν και στις καρδιές μας…





Βιβλίο: "Ο μεγαλομάρτυρας Ἁγιος Ευγένιος ο πολιούχος"της Τραπεζούντας & ο χριστιανισμός στον Πόντο"

Συγγραφέας: Γεωργίος Αβραμόπουλος, καθηγητής θεολόγος


Σελίδες 236

Mέγεθος 17Χ24 εκ.

Τιμή 20 €


Παραγγείλτε το τώρα:

Παραγγελία απο το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο μας:στε εδώ -πατ' και δέβα


Παραγγελία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:


Τηλεφωνική παραγγελία:

τηλ. 2310 537290, κιν. 6946 333578


Ιστοσελίδα: www.pontos.info




226 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page