top of page

πόντος

Αναζήτηση

Τιμάται σήμερα η Ανακομιδή του ι. Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη στο Ωραιόκαστρο






Σήμερα Τρίτη 9/2/2021 τιμούμε την Ανακομιδή του ι. Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Νέου και Ομολογητού.

Με αυτήν την αφορμή τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης Όρθρος και Θ. Λειτουργία και Παράκληση στον Άγιο Γεώργιοθα τελεδστεί στις 6μ.μ.

Θα τεθεί, επίσης, σε προσκύνηση απότμημα του ι. Λειψάνου του Αγίου που φυλάσσεται στην Ενορία μας.

*Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα

Εκ του ι. Ναού


Βιογραφία


Ο όσιος Γεώργιος της Δράμας ήταν Έλληνας μοναχός και άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Γεννήθηκε το στο Χαντίκ της Γεωργίας (Τσάλκα) και το κατά κόσμον όνομά του ήταν Αθανάσιος Καρσλίδης.

Οι παππούδες του, μετά τον Κριμαϊκό πόλεμο, είχαν καταφύγει εκεί ως πρόσφυγες από την Αργυρούπολη του Πόντου.

Έμεινε από μικρός ορφανός και μάλιστα οι γονείς του πέθαναν την ίδια ημέρα. Όμως, αμέσως φανερώθηκαν τα σημεία της κλήσεως και της χάριτος. Από παιδί προσευχόταν συνεχώς, έκανε νηστείες και επτά χρονών πήγε και προσκύνησε την Παναγιά Σουμελά. Δόκιμος μοναχός έγινε σε ηλικία εννέα ετών.

Η κουρά του σε μοναχό έγινε το 1919 σε ηλικία 18 ετών και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος.

Κατά τις διώξεις των χριστιανών από το σταλινικό καθεστώς στη Γεωργία, ο νεαρός ιεροδιάκονος συνελήφθη ως «εχθρός του λαού», υπέστη φυλακίσεις, ταπεινώσεις, ευτελισμούς, δημόσιες διαπομπεύσεις και βασανισμούς. Καταδικάσθηκε μάλιστα σε θάνατο και τουφεκίστηκε, αλλά διασώθηκε θαυματουργικά.

Το 1925 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και Πνευματικός, ενώ το 1929 πήγε μετά από πολλές περιπέτειες στο χωριό Σίψα (Ταξιάρχες) Δράμας της Ελλάδας, όπου έζησε τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του.

Καταδικάσθηκε και πάλι σε θάνατο το 1941 κατά την τρίτη Βουλγαρική Κατοχή της Δράμας και σώθηκε πάλι θαυματουργικά.

Αγαπούσε ιδιαίτερα τη Γεωργία, λειτουργούσε στη Γεωργιανή γλώσσα πολλές φορές, αν και στο εκκλησίασμα δεν είχε Γεωργιανούς και πριν την κοίμησή του ζήτησε να τον ενταφιάσουν μαζί με τα γεωργιανά εκκλησιαστικά βιβλία του. Απεβίωσε στις 4 Νοεμβρίου 1959.


Ίδρυση της Μονής Σίψας μετά την κοίμηση του οσίου


Στον έρημο τόπο της Σίψας όπου είχε μονάσει ο όσιος, εγκαταστάθηκε αδελφότητα από το 1970 με επικεφαλής την Μικρασιάτισσα Γερόντισσα Ακυλίνα. Έτσι με την επίβλεψη και στήριξη του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στην εγκαταλελειμμένη περιοχή ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε Ιερά Μονή αφιερωμένη στην Ανάληψη του Σωτήρος με πολυμελή αδελφότητα μοναζουσών.

Η ανακομιδή των λειψάνων του οσίου πραγματοποιήθηκε επί ηγουμενίας της Μικρασιάτισσας Γερόντισσας Ακυλίνας. Η αγιοκατάταξή του έγινε το 2008 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Δράμα

60 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page