top of page

πόντος

Αναζήτηση

ΚΑΦΕΚΟΠΤΕΙΟ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ:

Από την μαρτυρική πλατεία Ωρολογίου Αμισού στην Καβάλα



Στο οδοιπορικό μας στον Πόντο δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε τηνπλατεία Ωρολογίου στην Αμισό, τόπο μαρτυρίου για τον ελληνισμό της πόλης, καθώς στο σημείο αυτό κρεμούσαν από τα μεγάλα κλαδιά των πλατάνων, που υπάρχουν και σήμερα,  τους Έλληνες πατριώτες.

Εκεί, στην γωνία κάτω από το μεγάλο πλατάνι, υπήρχε το καφεκοπτείο του Αντώνιου Ανανιάδη που ιδρύθηκε το 1903

Όπως μας πληροφόρησε ο συνταξιδιώτης μας Γιώργος Χαρπαντίδης από την Καβάλα, η επιχείρηση  μεταφέρθηκε μετά τον ξεριζωμό στην Καβάλα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στην Καβάλα η λειτουργία της με την τέταρτη γενιά στη διεύθυνση της επιχείρησης.

Το κτίριο του καφεκοπτείου Ανανιάδη στην πλατεία Ωρολογίου στην Σαμψούντα σώζεται σήμερα και φιλοξενεί ένα κατάστημα τροφίμων.

Ο προπάππος των σημερινών ιδιοκτητών, ο Αντώνιος Ανανιάδης ξεκίνησε την εισαγωγή ποσοτήτων καφέ στην Αμισό του Πόντου και μετά από διερεύνηση της αγοράς ίδρυσε καφεκοπτείο, το κτίριο του οποίου διασώζεται μέχρι σήμερα στην πλατεία Ωρολογίου στη Σαμψούντα.

Η οικογένεια Ανανιάδη, καθώς και άλλες οικογένειες όπως της Ελένης Καντουράκαι Αντώνη Κυριακόπουλου έχουν συγγένεια με τον εθνομάρτυρα μαθητή του κολεγίου ΑΝΑΤΌΛΙΑΜερζιφούντος Συμεών Ανανιάδη που εκτελέστηκε από τους κεμαλικούς στην Αμάσεια τον Σεπτέμβριο του 1921.

Ο παππούς του Θεμιστοκλή Ανανιάδη που έχει το καφεκοπτείο ήταν αδελφός του μαθητή Συμεών Ανανιάδη.

Φωκίων Φουντουκίδης



1-Η πλατεία Ωρολογίου στην Αμισό

2- Tο κτίριο του καφεκοπτείου Ανανιάδη στην πλατεία Ωρολογίου στην Σαμψούντα σώζεται σήμερα και φιλοξενεί ένα κατάστημα τροφίμων

(Φωτογραφία Παναγιώτης Περπερίδης)


3-Η πλατεία Ωρολογίου στην Αμισό σήμερα

(Φωτογραφία Παναγιώτης Περπερίδης)


18 Προβολές
bottom of page