top of page
πόντος
Διαβάστε την παρακάτω είδηση για την συγγνώμη του Γερμανού πρέσβη για τα θύματα που προκάλεσαν οι Ναζί στην Ελλάδα.
Αυτήν την δήλωση θα περιμέναμε και από τον πρόεδρο της Τουρκίας ως ειλικρινή μεταμέλεια και συγγνώμη για τον πόνο που προκάλεσε σε χιλιάδες Ελληνες του Πόντου η Γενοκτονία. Για να απαλλαγεί η σύγχρονη τουρκική κοινωνία από τις ενοχές του παρελθόντος. Μια ειλικρινή συγγνώμη ζητάμε όχι εκδίκηση. Αλλά την ίδια δήλωση περιμένουμε και από τον ...Δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο οποίος πρέπει να τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας και οχι να προσβάλλει την μνήμη τους με τις προτάσεις του να τιμηθεί ο ..σφαγέας τους έναντι λίγων χιλιάδων τουρκικών λιρών. Αυτός είναι ο δρόμος της αξιοπρέπειας και της ειρήνης. Με την ίδια λογική, για να έρχονται Γερμανοί τουρίστες, θα μπορούσε κάποιος να προτείνει να ονομαστεί μία οδός της Θεσσαλονίκης σε οδό ...Χίτλερ!
Γερμανός πρέσβης: «Τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στο Δίστομο δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ!»
Συμπληρώνονται σήμερα 74 χρόνια από τη Σφαγή στο Δίστομο
ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ
«Διδασκόμαστε και δεσμευόμαστε: ποτέ ξανά!» διαμηνύει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την επέτειο μνήμης της 10ης Ιουνίου 1944, για την σφαγή στο Δίστομο, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ. «Το έγκλημα της Βέρμαχτ στο Δίστομο ανήκει στα μελανότερα κεφάλαια της γερμανικής κατοχής τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο φόνος αθώων γυναικών, ανδρών, παιδιών και γερόντων, με γεμίζει ντροπή και οδύνη. Τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ! Διδασκόμαστε και δεσμευόμαστε: ποτέ ξανά!» αναφέρει ανήμερα της μαύρης επετείου της Σφαγής στο Δίστομο ο Γερμανός πρεσβευτής.
Σήμερα ο κ. Πλέτνερ θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 74 χρόνια από τη Σφαγή στο Δίστομο, όπου θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των 218 πεσόντων της ναζιστικής θηριωδίας.
74 Χρόνια από τη Σφαγή στο Δίστομο
Στις 10 Ιουνίου 1944 το Δίστομο πυρπολήθηκε από τους Ναζί κατακτητές και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη. Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης.
Μια ιστορικά συμβολική κίνηση των κατοίκων του Κάσελ της Γερμανία
Μια ιστορικά συμβολική κίνηση των κατοίκων του Κάσελ της Γερμανίας, σημάδεψε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην πόλη, στις 10 Ιουνίου 2017 , όπου μαζί με την Αθήνα οργανώθηκε η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης documenta 14.
Γερμανοί πολίτες του Κάσελ υποδέχθηκαν τους Προέδρους, Ελλάδος και Γερμανίας, Προκόπη Παυλόπουλο και Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» και αναφερόταν επίσης ο αριθμός των 218 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μνήμη των θυμάτων της σημερινής επετείου της σφαγής του Διστόμου. Οι δύο Πρόεδροι Ελλάδος και Γερμανίας υπέγραψαν στα πλακάτ των συγκεντρωθέντων.
Περιμένουμε την ημέρα κατά την οποία θα συμβούν τα ίδια με κυβερνώντες και πολίτες της Τουρκίας που θα μας υποδέχονται με πλακάτ ειρήνης. Η μέρα αυτή θα έρθει. Αρκεί εμείς κάθε 19 Μαϊου να ανάβουμε το κεράκι της μνήμης...
Και αρκεί οι εγχώριοι αρνητές της Γενοκτονίας να πάψουν να ασχημονούν με την μνήμη αθώων θυμάτων...
bottom of page