top of page

πόντος

Αναζήτηση

Ήθη και έθιμα του Δωδεκαήμερου των Ελλήνων του Πόντου από την Ένωση Ποντίων «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»





Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, η Ένωση Ποντίων «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία την πρόσφατη έκδοσή της, λαογραφικό λεύκωμασε μορφή επιτοίχιουημερολογίου, 36 πολυτελών πολύχρωμων μεγάλων σελίδων, με τίτλο «Ήθη και έθιμα των Ελλήνων του Πόντου», αποκλειστική έκδοση της Ένωσης, σε κείμενα και επιμέλεια της προέδρου της Ράνιας Χρυσοχοΐδου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από τη χορωδία της Ένωσής, υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Δέσποινας Κανάκη-Χρυσοχοΐδου, με συνοδεία λύρας από το Γιάννη Καζαντζίδη και νταουλιού από τον Κυριάκο Γεωργιάδη. Η πρόεδρος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του 2022 και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ήθη και έθιμα των Ελλήνων του Πόντου κατά τη διάρκεια των Καλαντόφωτων.

Στη συνέχεια έγινε η κοπή της βασιλόπιτας και ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό κέρασμα με τσίπουρο, κρασί και νοστιμότατα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει νοικοκυρές της Ένωσης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ποντιακό γλέντι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σ. Βούλτεψη, ο Δήμαρχος Παλαιού ΦαλήρουΓ.Φωστηρόπουλος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και Περιφερειακή Σύμβουλος Ν.Κατρανίδου, ο τ.Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Ν.ΣμύρνηςΓ.Κουτελάκης, πολλοί Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι των δήμων Ν.Σμύρνης, Π.Φαλήρου, Αγ.Δημητρίου,ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν.Ελλάδος, Χ.Δημόπουλος, η Γ.Γρ.Ε.Π.Μ. Γ.Χαριτίδου καθώς και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.




24 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page