top of page

πόντος

Αναζήτηση

Τι συμβαίνει με το υπό ανέγερση μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Λαγκαδά;


πρώην πρόεδρος Ποντιακού Συλλόγου Πολυδενδρίου Λαγκαδά


Πόση βαρύτητα δίνει η τωρινή διοίκηση του Δήμου ΛΑΓΚΑΔΑ στο να τιμήσει τα 353.000 θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας; (Πάρκο λαϊκής)


Η απάντηση στην ερώτηση είναι …. ΚΑΜΙΑ !!!


Δεν αναφέρομαι καν στον «περίπατο» στις 19.5 αυτά τα ξέρουν καλύτερα οι εκπρόσωποι των συλλόγων που παραβρέθηκαν στην συνάντηση τον Απρίλιο του 2022.


Η αναφορά μου αυτή αφορά το ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ στην πόλη του Λαγκαδά (πάρκο λαϊκής) για το οποίο ομόφωνα υπήρξε έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο (122/2017 απόφασή «Καθορισμός χώρου ανέγερσης μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου…»), ύστερα από πρόταση του πρώην Δημάρχου Λαγκαδά κ. Καραγιάννη Ιωάννη ο οποίος ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τους Ποντιακούς Συλλόγους του Δήμου. Σημαντικό να αναφέρω ότι αμέσως μετά την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο ο τότε Δήμαρχος κ. Καραγιάννης κάλεσε εκ νέου τους Συλλόγους και ανακοίνωσε ότι είχαν ήδη εγκριθεί 18.000€ από τον Δήμο για την διεκπεραίωση του έργου. Μάλιστα είχε ορίσει ως υπεύθυνο για το έργο, την ενημέρωσή μας και για την πορεία του τον τότε και νυν αντιδήμαρχο Οικονομικών. Ήμουν παρούσα σε όλες τις συναντήσεις αυτές και τις ενημερώσεις με την ιδιότητα της τότε πρόεδρου του Ποντιακού Συλλόγου Πολυδενδρίου Λαγκαδά. ΠΟΤΕ βέβαια δεν είδαμε κανένα μνημείο και αυτό είναι ένα άλλο ζητούμενο που πρέπει να δούμε σε δεύτερο πλέον χρόνο, ΑΛΛΑ ο χώρος τοποθέτησης του ΕΧΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ με την 122/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά. Ο χώρος αυτός είναι το πάρκο που βρίσκεται της οδού Σεραφείμ Τσακμάνη (πάρκο λαϊκής αγοράς) της Κοινότητας Λαγκαδά (ΟΤ 97Α), απέναντι από τον ΟΑΕΔ, για όσους δεν είναι από τον Λαγκαδά και δεν γνωρίζουν.


Με έκπληξη, λίγες μόνο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, σε δημοσίευμα διάβασα ότι το πάρκο στην Σεραφείμ Τσακμάνη (πάρκο λαϊκής αγοράς) θα ονομαστεί «Μητροπολίτου Ιωάννου». Ψάχνοντας λοιπόν να βρω την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί πραγματικά μου προξένησε την εντύπωση ο χώρος, διαπίστωσα ότι η τωρινή απόφαση ονοματοδοσίας 127/2022 αναφέρατε ακριβώς το ίδιο σημείο το ΟΤ 97Α δηλαδή, αυτό που αναφέρει και η απόφαση 122/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα τοποθετηθεί Μνημείο Γενοκτονίας.


Διαβάζοντας την τωρινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να δω αν υπάρχει κάποια τροποποίηση, την οποία βέβαια θεωρούσα απαράδεκτη να γίνει χωρίς πρωτίστως να ενημερωθούν οι Ποντιακοί Σύλλογοι, διαπίστωσα ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ κάτι που σημαίνει αυτομάτως ότι ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 122/2017 και ΟΧΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 127/2022.


Συμπερασματικά λοιπόν ή δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση στις υπηρεσίες του Δήμου και «χάνονται» αποφάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες και όχι μόνο ή έγινε με δόλο από την διοίκηση ποντάροντας ότι κανείς από τους Συλλόγους δεν θα ασχοληθεί ή «θα πάει απέναντι στην εκκλησία».


Να τονίσω ότι η Μητρόπολη δεν φέρει ΚΑΜΙΑ ευθύνη ούτε αυτή αλλά ούτε και η Κοινότητα Λαγκαδά, γιατί όπως μου είπε ο Πρόεδρος της σε έρευνα που έκανε στις υπηρεσίες του δήμου πριν καταλήξει στην τελική πρόταση, πήρε την διαβεβαίωση από τον Δήμο ότι ο χώρος είναι απλά χώρος πρασίνου και δεν έχει δεσμευτεί από αλλού.


Για μια φορά λοιπόν η τωρινή διοίκηση του Δήμου απαξιώνει ουσιαστικά το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μετά και την αποτυχημένη απόπειρα πριν από 3 χρόνια του «Πάρκου Προσφυγικού Ελληνισμού» που ήταν «αφιερωμένο» στις 353.000 Ελλήνων του Πόντου και στο οποίο έμεινε μόνο η πινακίδα με το όνομα του δημάρχου.


Και τα δύο αυτά συμβάντα έλαβαν χώρα με την τωρινή διοίκηση (και με αντιδημάρχους που συνεχίζουν στην ίδια θέση και πριν και μετά) για να μας θυμίζει την απαξίωση τους στους Ποντιακούς Συλλόγους, αλλά και ότι θυμούνται και «τιμούν» την Γενοκτονία «οι πόντιοι διοικούντες» μόνο όταν έρχεται η ώρα της κάλπης!!!


Προσωπικά, με όποια ιδιότητα και αν έχω στο μέλλον (κυρίως μέσα από τον Σύλλογο μας στο οποίο είμαι μέλος), ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΞΑΝΑ σε καμία απολύτως εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία υπό την αιγίδα του Δήμου Λαγκαδά, όποια και αν είναι η διοίκησή του, έως ότου γίνει το ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ όπως αρμόζει στα 353.000 θύματα της και σε μέρος που αρμόζει σε ένα τέτοιο μνημείο, ΟΧΙ «κρυμμένο» κάπου στον Λαγκαδά !!!!


Προτρέπω δημόσια όλους τους Ποντιακούς Συλλόγους και κυρίως αυτούς που συμμετείχαμε στην διαδικασία του 2017, να πράξουν το ίδιο στέλνοντας το μήνυμα στην Διοίκηση του Δήμου, τωρινή και μελλοντική, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ !!!

40 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page