πόντος

Αναζήτηση

“Πόντου Έμπνευσις": Προκήρυξη Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού | Ποίηση και Πεζογραφία
Σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στον Πόντο, αλλά και μετέπειτα στην Ελλάδα, αποτύπωσαν με την «πένα» τους σκέψεις, αξίες και ιδέες που διδάσκουν πολιτισμό μέχρι και σήμερα. Ανέκαθεν, επώνυμοι και ανώνυμοι δημιουργοί υμνούσαν έντεχνα και λογοτεχνικά, ακόμη και τραγουδώντας σε οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, την πατρίδα, τον πόνο, το θάνατο, τον έρωτα, την ξενιτειά, τη φύση, την οικογένεια, τις συνήθειες των ανθρώπων, την ιστορία τους.

100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια από την οριστική μεταφύτευση των Ποντίων και της γλώσσας τους στη μητέρα πατρίδα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) προκηρύσσει τον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζογραφίας, «Πόντου Έμπνευσις», τον οποίο στοχεύει να καθιερώσει, ώστε να δημιουργήσει και να εδραιώσει ένα περιβάλλον ανάδειξης νέων δημιουργών και δημιουργιών σχετικών με τον Ποντιακό Ελληνισμό και την ποντιακή διάλεκτο. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζουμε το έργο εμβληματικών προσωπικοτήτων της λογοτεχνίας που τίμησαν τη γλώσσα και την παράδοσή μας.

Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:

1. Ποίηση στην ποντιακή

Ελεύθερο θέμα (από 8 έως 30 στίχους, σε στίχο ελεύθερο ή παραδοσιακό με ρίμα)

Βραβείο: «Φίλων Κτενίδης»

2. Πεζογραφία στην ποντιακή

Ελεύθερο θέμα (ελεύθερο κείμενο, από 500 έως 2.000 λέξεις)

Βραβείο: «Παντελής Μελανοφρύδης»

3. Ποίηση στη νεοελληνική

Θεματολογία: «Ο Ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Γη του Πόντου»

(από 8 έως 30 στίχους, σε στίχο ελεύθερο ή παραδοσιακό με ρίμα)

Βραβείο: « Κ. Π. Καβάφης»

4. Πεζογραφία στη νεοελληνική

Θεματολογία: «Ο Ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Γη του Πόντου»

(ελεύθερο κείμενο, από 500 έως 2.000 λέξεις)

Βραβείο: «Δημήτρης Ψαθάς»

Τα έργα θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή που ορίζεται από τους διοργανωτές του διαγωνισμού και αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες, πραγματικούς γνώστες της ποντιακής διαλέκτου και του ποντιακού πολιτισμού. Για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας του διαγωνισμού, τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Για τον αδιάβλητο χαρακτήρα του διαγωνισμού, θα τηρηθεί η «διπλά τυφλή μέθοδος». Τα αρχεία των διαγωνιζόμενων θα δοθούν ανώνυμα στην κριτική επιτροπή.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και στις σελίδες που διατηρεί στα κοινωνικά δίκτυα. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα πραγματοποιηθεί Τελετή Απονομής, στην οποία θα αποδοθούν τα βραβεία στους διακριθέντες, καθώς και αναμνηστικά διπλώματα στους λοιπούς συμμετέχοντες.

Στόχοι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος είναι η έκδοση των διακριθέντων έργων σε έναν συλλογικό τόμο και η καθιέρωση του εν λόγω διαγωνισμού.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Α) Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι όσοι γράφουν στη Νέα Ελληνική και στην Ποντιακή και διαμένουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Β) Τα έργα θα είναι γραμμένα απαραίτητα στην ποντιακή και στη νεοελληνική γλώσσα, αναλόγως με την κατηγορία στην οποία επιθυμεί να διαγωνιστεί ο κάθε συμμετέχων. Από τους κριτές θα λαμβάνεται υπόψη και η ορθογραφία.

Γ) Τα έργα πρέπει να είναι πρωτογενή και αδημοσίευτα σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, διαδίκτυο).

Δ) Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος με ένα έργο τους ανά κατηγορία, αλλά και με έργα τους σε όλες τις κατηγορίες (συνολικά από μία έως και τέσσερ