top of page

πόντος

Αναζήτηση

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας με εντυπωσιακό τρόπο. Συγχαρητήρια...


Εντυπωσιακός σημαιοστολισμός στην κεντρική οδό του Ωραιοκάστρου απέναντι απο τα γραφεία του περιοδικού μας "Πόντος" και "Ωραίο"

Με εντυπωσιακό σημαιοστολισμό, εκδηλώσεις μνήμης και συμβολικές δράσεις που πραγματοποιούνται από τις 15 ως τις 19 Μαΐου ο Δήμος Ωραιοκάστρου τιμά την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο τρόπος που τιμά ο Δήμος Ωραιοκάστρου την ημέρα μνήμης είναι εντυπωσιακός με τον γενικό σημαιοστολισμό στον κεντρικό δρόμο του Ωραιοκάστρου καθώς και σε άλλα σημεία του Δήμου να προκαλεί εξαιρετική εντύπωση και συγκίνηση στους περαστικούς που θυμούνται με αυτόν τον τρόπο τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο Ωραιοκάστρου γι' αυτές του τις πρωτοβουλίες που τιμούν μία πόλη που ιδρύθηκε απο Ποντίους προερχόμενους κυρίως απο την περιοχή της Μούζαινας του Πόντου (περιοχή από οπου πέρασαν οι Μύριοι του Ξενοφώντα και αναφώνησαν το περίφημο "Θάλαττα-θάλαττα") και της περιοχής Αργυρούπολης Πόντου (και Καρς).

Σημαντική στην ευαισθητοποίηση του Δήμου και στην ενημέρωση των Δημοτών είναι η συμβολή του τοπικού ποντιακού συλλόγου, Ενωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων, που με την έντονη ενημερωτική δράση του έχει κάνει γνωστό το μεγάλο και ατιμώρητο έως τώρα έγκλημα της Γενοτονίας.


'Δεν ξεχνούμε την τραγωδία'


«Τιμούμε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, δεν ξεχνούμε την τραγωδία», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης και προσθέτει πως φέτος η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου υλοποιεί σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με συμβολικό χαρακτήρα, εφαρμόζοντας τα μέτρα που ισχύουν για την προστασία από τον Covid-19, με στόχο να ενισχύσει την προώθηση του μηνύματος για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις

Οι εκδηλώσεις μνήμης και οι δράσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού υλοποιούνται με ενέργειες της εντεταλμένης συμβούλου Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνας Ζάπρα, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.Αναλυτικά:


· Κατά μήκος της κεντρικής οδού Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχείο και στα δημοτικά κτίρια στις Δημοτικές Ενότητες Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα αναρτηθούν ελληνικές σημαίες και σημαίες του Πόντου. Ανήμερα της 19ης Μαΐου οι σημαίες στο Δημαρχείο και στα δημοτικά κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες.


· Στο πάρκο όπου βρίσκεται το Μνημείο για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, απέναντι από το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, θα γίνει φύτευση θάμνων που θα σχηματίζουν το γράμμα «G», το αρχικό γράμμα της λέξης Genocide (= Γενοκτονία).


· Από την Παρασκευή ως και την Τετάρτη, 14 ως και 19 Μαΐου 2021, το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου θα είναι φωταγωγημένο με κόκκινο χρώμα (συμβολίζει το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας).


· Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου (www.oraiokastro.gr) και στην επίσημη σελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου στο Facebook (https://www.facebook.com/MunicipalityOraiokastro) θα αναρτηθούν τέσσερα βίντεο με διαλέξεις για την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού που δημιούργησε η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV.


· Το Σάββατο, 15 Μαΐου 2021, στις 7 το απόγευμα, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης στο χώρο του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού. Μπροστά από το μνημείο θα τοποθετηθούν αναμμένα κεριά που θα σχηματίζουν τον αριθμό 102, με αφορμή την 102η επέτειο της Γενοκτονίας. Με τη συνοδεία ποντιακής λύρας θα ηχήσουν ποντιακοί θρήνοι και συμβολικά θα αφεθούν στον ουρανό μπαλόνια χρώματος μαύρου και κόκκινου. Κατά την εκδήλωση οι σημαίες στο Δημαρχείο θα κυματίζουν μεσίστιες.


· Την Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, στις 9 το πρωί θα τελεστεί Επίσημη Δοξολογία στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα μοιραστούν κόλλυβα. Αντίστοιχα, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στους ιερούς ναούς σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου.


· Την Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, θα συνέλθει το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου και θα τεθεί προς ψήφιση Ψήφισμα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

170 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page