top of page

πόντος

Αναζήτηση

Οι εκδόσεις "Επίκεντρο" σας προσκαλούν στην υπογραφή των βιβλίων του Τιμόθεου Παπαδόπουλου


Μία ζωή αγώνες, μία διαρκής αναζήτηση της ελευθερίας. Απο τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια του αντιδικτατορικού του αγώνα έως τις μεταφυσικές αναζητήσεις στο Αγιον Ορος, Ο αγωνιστής Τιμόθεος Παπαδόπουλος, Ο δικός μας Πόντιος Τίμος από το Σιδηρόνερο Δράμας και το Γκιόλκιοϊ των Κοτυώρων Πόντου, παραμένει ένας ελεύθερος άνθρωπος.

"Οι άνθρωποι πιστεύουν ιδέες και θεωρίες και πεθαίνουν γι' αυτές, χωρίς να έχουν κερδίσει το ουσιαστικότερο πράγμα που είναι η ελευθερία τους, γιατί στο τέλος υποτάσσονται σε αυτές τις ίδιες τις ιδέες τους".

Ο τίτλος του βιβλίου τα λέει όλα: Ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του και πρωτοστάτησε στους αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου μέσα από τις γραμμές του Κέντρου Ποντιακών Μελετών.

Διαβάζοντας το βιβλίο ταυτίστηκα απόλυτα. Είδα για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα την τοιχογραφία μιας εποχής που υπήρξε μια γενιά πίσω απο εμένα, δεν την έζησα και πάντα μου προκαλούσε μία μεγάλη γοητεία εξερεύνησης. Αμέτρητα αναπάντητα γιατί μας άφησε αυτή η εποχή. Αισθάνθηκα, πως εαν ζούσα στις ίδιες συνθήκες με τον συγγραφέα, θα ήθελα να κάνω, εαν είχα την δύναμη του Τίμου, τα ιδια ακριβώς με αυτά που έκανε ο ήρωας του βιβλίου.

Ομως προέρχομαι απο μία εντελώς διαφορετική ιστορική διαδρομή. Γεννήθηκα σε ένα χωριό χωρίς άνδρες, γεμάτο με μαυροντυμένες γυναίκες και μικρά παιδιά, όπου ο πόνος, το δάκρυ και ένα πελώριο γιατί ήταν ένα καθημερινό βίωμα. Είχαν δολοφονηθεί απο τον ΕΛΑΣ ο οποίος επέδραμε στο χωριό, έκαψε τα σπίτια, το λεηλάτησε και εκτέλεσε όλους σχεδόν τους άνδρες του χωριού το οποίο μόλις λίγους μήνες πριν είχε υποστεί εκτελέσεις κατοίκων και από μια άλλη ολοκληρωτική ιδεολογία, αυτής του Ναζισμού. Γιατί; Πελώριο και αναπάντητο.

Προερχόμενος, λοιπόν, από μία εντελώς διαφορετική ιστορική διαδρομή, έρχομαι να σναντήσω και να ταυτιστώ με τον ήρωα μου στο βιβλίο, τον Τίμο του Λαζάρου που με αφοπλιστική ειλικρίνεια δίνει απαντήσεις.

"Οι ήρωες δεν έχουν χρώμα", γράφει ο Τίμος, στο βιβλίο. Οι αγώνες του ενάντια στην δικτατορία, οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και οι διώξεις που υπέστη έγιναν για Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη. Εδωσαν όμως απαντήσεις και στα δικά μας γιατί, της επόμενης γενιάς η οποία δεν έζησε την δικατορία αλλά είχε βαριά ακόμη τα τραύματα του αδελφοκτόνου και αχρείαστου εμφύλιου πολέμου. Γι' αυτό και ο ήρωας του βιβλίου, ο Τίμος Παπαδόπουλος του Λαζάρου, είναι και δικός μου ήρωας. Γιατί η συνάντηση των διαφορετικών διαδρομών, είναι λυτρωτική, απελευθερωτική και, κυρίως, ενωτική. Αυτή είναι η μεγάλη συμβολή του βιβλίου. Η ψυχική ενότητα των Ελλλήνων. Το προτείνω ανεπιφύλακατα.


Υ.Γ. Δεν αναφέρθηκα στην λογοτεχνική αξία του βιβλίου. Χωρίς να είμαι ειδικός στην βιβλιοκριτική, βρήκα το βιβλίο πολύ καλογραμένο από λογοτεχνικής πλευράς, με ιδιαίτερο ταλέντο στην αφήγηση. Είναι απολαυστικό, με χιούμορ, ανατρεπτικό και αναπάντεχο που σε καθηλώνει και σε κάνει να θέλεις να το διαβάσεις απνευστί.


Φωκίων Φουντουκίδης


23 Προβολές
bottom of page