top of page

πόντος

Αναζήτηση

Η Βουλή φωτίστηκε για πρώτη φορά με τα χρώματα του Πόντου! Μια πρωτοβουλία του Θεόφιλου Κωτσίδη

Έγινε ενημέρωση: 25 Απρ


Μία σημαδιακή ημερομηνία για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από τη θλιβερή-μαύρη επέτειο της θηριωδίας των Νεοτούρκων με τον τότε αξιωματικό Μουσταφά Κεμάλ (αργότερα «Ατατούρκ») να αποβιβάζεται στη Σαμψούντα του Πόντου με σκοπό να ολοκληρώσει την οριστική εξόντωση του Ελληνισμού του Πόντου.

Το 1994 η Ελληνική Βουλή κάνοντας το ιστορικό της χρέος απέναντι στον Ποντιακό Ελληνισμό, αναγνώρισε ομοφώνως ως Γενοκτονία τις προμελετημένες και συστηματικές διώξεις και σφαγές που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου κατά την περίοδο 1916-1923, ορίζοντας τη 19η Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, το Ελληνικό Κοινοβούλιο φωτίστηκε για ΠΡΩΤΗ φορά με τα χρώματα του Πόντου: Κόκκινο και Μαύρο. Κόκκινο για το αδικοχαμένο αίμα 353.000 θυμάτων της Τουρκικής θηριωδίας και Μαύρο για το πένθος

Ο συμβολισμός είναι πολύ μεγάλος! Στον αγώνα μας χρειαζόμαστε συμμάχους και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αλήθεια και το δίκαιο.

Θέλουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι αλληλέγγυο με τον αγώνα μας, έτσι ώστε να διαδραματίσει τον ιστορικό και ηθικό ρόλο του απέναντι στην Ιστορία.

Η δημοσιότητα και απήχηση ενός τέτοιου εγχειρήματος ήταν τεράστια.

Δημόσια ευχαριστώ τους Ποντιακούς φορείς από όλο τον κόσμο που στήριξαν με επιστολές τους την προσπάθεια μας:

- Την Χριστίνα Σαχινίδου και τον Κώστα Σαμουρκασίδη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων,

- Τον Δημήτρη Μολοχίδη και την Αναστασία Σπυρίδη, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά,

- Τους Παναγιώτη Παπουλίδη, Νίκο Χρυσοστομίδη, και Παναγιώτη Στεφανίδη, από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας,

- Τον Άλκη Αναστασιάδη και την Βικτωρία Κραβτσένκο από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας.

- Στέλλα Γεωργιάδου και Κώστα Βάνα για τη βοήθεια στο δημιουργικό.

Και τον Ιστορικό Βλάση Αγτζίδη, στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές. Η βοήθεια του ήταν καθοριστική!

Και φυσικά όλους τους φίλους και τις φίλες, καθημερινούς αναγνώστες του e-Pontos από όλο τον κόσμο που ψήφισαν και στήριξαν την προσπάθεια!

ΥΓ: Μελανό σημείο αποτέλεσε η ΜΗ στήριξη και η αδιαφορία για τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, από 2 Ομοσπονδίες: την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και την Ομοσπονδία Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. Κρίμα... Τις αφήνω στην κρίση του Ποντιακού κόσμου...

Θεόφιλος Κωτσίδης


Σας παραθέτουμε το email που έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα για τον φωτισμό, ο εμπνευτής της ιδέας κ. Θεόφιλος Κωτσίδης.Αξιότιμε Πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Τασούλα,

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά!


Επανερχόμαστε, και φέτος, για τρίτη χρονιά, στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2019 από το e-Pontos.gr, για να φωτιστεί ανήμερα της 19ης Μαΐου το Ελληνικό Κοινοβούλιο και κατά τις βραδινές ώρες, συμβολικά με δύο χρώματα, το κόκκινο και το μαύρο, εις ένδειξη πένθους και σεβασμού στη Μνήμη των 353.000 αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου, κατά τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, την περίοδο 1916-1923.

Τόσο το 2019, όσο και πέρυσι από εσάς, το αίτημα, έγινε αποδεκτό με θέρμη, έχοντας πλέον καθιερωθεί η συμβολική αυτή κίνηση κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου το βράδυ.

Ο συμβολικός φωτισμός πραγματοποιήθηκε και τις δύο χρονιές, με μεγάλη επιτυχία. Πλήθος Μέσων Ενημέρωσης, αναπαρήγαγαν τη σχετική είδηση.

Οι συγκυρίες πλέον είναι όλο και περισσότερο με το μέρος μας. Ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Θέλουμε και πάλι η Βουλή των Ελλήνων να στείλει και το δικό της μήνυμα με το δικό της τρόπο! Θέλουμε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι αλληλέγγυο με τον αγώνα μας, έτσι ώστε να διαδραματίσει τον ιστορικό και ηθικό ρόλο του απέναντι στην Ιστορία.

Η κίνηση αυτή φέτος θα έχει και πάλι μεγάλη σημασία. Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι γνωστό ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία. Ο Ποντιακός χώρος θα αρκεστεί φέτος σε συμβολικές πράξεις Μνήμης, ευελπιστώντας και πάλι, μία εξ αυτών, να είναι ο φωτισμός του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει ήδη έτοιμη συγκεκριμένη πρόταση για το τεχνικό μέρος της υλοποίησης της πρότασης μας την οποία και θα θέλαμε να λάβετε υπόψη.

Αναμένοντας τη θετική ανταπόκριση σας στο αίτημα μας.


Με εκτίμηση

Θεόφιλος Κωτσίδης

28 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Σχόλια


bottom of page