top of page

πόντος

Αναζήτηση

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκοιμήθη ο Πόντιος Μητροπολίτης Δράμας Παύλος σε ηλικία 59 ετών

Έγινε ενημέρωση: 3 Μαΐ 2022


Εκοιμήθη σήμερα, Δευτέρα 2 Μαϊου 2022 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σεβασμιώτατος, έχασε την μάχη με την ζωή μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας, γεννήθηκε στη Βέροια το 1963.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του σπούδασε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας όπου και αποφοίτησε.

Έπειτα εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του το 1988, συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995.

Είναι διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου από το 2002.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου.

Διετέλεσε εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και στην συνέχεια το 1991, εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος.

Συνέγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις. Έχει λάβει μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πέντε ημέρες μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στις 5 Οκτωβρίου 2005, εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 του ίδιου μήνα.

Εγκαινίασε τον νέο ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα το 2016.

Πηγή: www.romfea.gr


Ταξίδεψε στην περιοχή του Πόντου, σε ερειπωμένους ναούς και μοναστήρια όπου έδωσε την ευλογία του σε ιερούς για τον ποντιακό ελληνισμό τόπους. Είχε γενικότερα μεγάλη προσφορά στον ποντιακό ελληνισμό με την επιβλητική πνευματική του παρουσία, με πολιτιστικές δραστηριότητες καθώς και με εκδόσεις βιβλίων που αφορούν τον Πόντο.

Αιωνία του η μνήνη...
Ο ιεράρχης βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στη Νάουσα


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο μακαριστός ιεράρχης της ακριτικής Δράμας άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου διεκομίσθη τα ξημερώματα.

Ο ιεράρχης βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στη Νάουσα, προσκεκλημένος του οικείου μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.


Το βράδυ της Κυριακής ο μακαριστός μητροπολίτης Δράμας επισκέφθηκε τη Βέροια όπου ένιωσε αδιαθεσία και αρχικά διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ εν συνεχεία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και άφησε την τελευταία του πνοή συνέπειας εμφράγματος του μυοκαρδίου που υπέστη.Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποτηρητής της χηρεύουσας μητρόπολης Δράμας ορίστηκε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.


Από νωρίς το πρωί οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Δράμας χτυπούν πένθιμα, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του δραστήριου και αγαπητού ποιμενάρχη της πόλης.


Η εξόδιος ακολουθία του μητροπολίτη Δράμας θα ψαλεί αύριο το απόγευμα στον μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.


Δείτε την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου


Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος μέ βαθειά συγκίνηση ἀναγγέλλει τήν πρός Κύριον ἐκδημία τοῦ μακαριστοῦ ἤδη Μητροπολίτου Δράμας κυροῦ Παύλου.

Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παῦλος (κατά κόσμον Ἀλέξανδρος) Ἀποστολίδης, ἐγεννήθη στή Βέροια τῆς Μακεδονίας κατά τό ἔτος 1963. Μετά τίς ἐγκύκλιες σπουδές του ἀπεφοίτησε ἀπό τήν ᾿Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας. Πτυχιοῦχος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ἀπό τό ἔτος 1988, κατέστη διπλωματοῦχος (Master) τό 1995 καί Διδάκτωρ τῆς Θεολογίας τοῦ αὐτοῦ Πανεπιστημίου τό 2002. Διάκονος ἐχειροτονήθη τό 1983 καί Πρεσβύτερος τό 1988 ὑπό τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Βεροίας κυροῦ Παύλου. Διετέλεσε ᾿Εφημέριος ἐν Βεροίᾳ καί ῾Ηγούμενος τῆς ῾Ιερᾶς Μονῆς Παναγίας Σουμελᾶ καί α´ Ἀντιπρόεδρος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ ὁμωνύμου Πανελληνίου ῾Ιδρύματος. Συνέγραψε ἄρθρα σέ περιοδικά καί ἐφημερίδες, πραγματοποίησε ὁμιλίες-διαλέξεις καί ἔλαβε μέρος σέ ἐκκλησιαστικές ἀποστολές στήν ῾Ελλάδα καί τό ἐξωτερικό. Μητροπολίτης Δράμας ἐξελέγη καί ἐχειροτονήθη τόν ᾿Οκτώβριο τοῦ ἔτους 2005.


Ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου θά ψαλεῖ τήν Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στίς 5.30 μ.μ. στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου.


Τοποτηρητής τῆς χηρευούσης Μητροπόλεως Δράμας ὁρίσθηκε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης καί Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.
Ανακοίνωση από τον«Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα»


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» εκφράζει τη βαθύτατη του θλίψη για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου. Η άοκνη και συνεχής διακονία του στον Ποντιακό Ελληνισμό, σημάδεψε την πορεία του ως Ηγουμένου του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά αλλά και μετέπειτα ως Μητροπολίτη Δράμας, καθώς αφιέρωσε την ζωή του και την ιεραρχία του στον Εύξεινο Πόντο και σε ό,τι τον πρεσβεύει. Ο Μητροπολίτης Παύλος, ήταν ο πρώτος που ως Αρχιμανδρίτης λειτούργησε στα ερείπια της Σταυροπηγιακής και παλαιφάτου Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην εξαρχία Γαλίαινας. Το 2010 συλλειτούργησε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τραγουδώντας στο τέλος με συγκίνηση το άσμα «Αητένς επαραπέτανεν». Το 2012 συνόδευσε τον Παναγιώτατο στο Πατριαρχικό οδοιπορικό στον Πόντο, όπου επισκέφθηκαν και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Το 2019 συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» με τίτλο «Το αγγελικόν σχήμαν ημφιεσμένοι προς επιστασίαν χριστεπώνυμου λαού» στη Μονή Βλατάδων, ενώ σε Λειτουργία που είχε τελέσει στην ανιστορημένη Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας, δώρισε έναν Σταυρό Ευλογίας για το κειμηλιαρχείο της Μονής. Ο μακαριστός Μητροπολίτης στάθηκε αρωγός σε κάθε προσπάθεια και δράση του Σωματείου μας. Η Ορθοδοξία και ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι σήμερα φτωχότεροι. Στην εξόδιο ακολουθία, η οποία θα ψαλεί την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στις 17:30 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, θα παραστεί αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Δ.Σ. αντί στεφάνου θα καταθέσει ένα ποσό στη μνήμη του στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, προς ενίσχυση των ποντιακών μελετών, που και ο μακαριστός με τόσο ζήλο διακόνησε.

Ευχόμεθα, όπως ο Πανάγαθος Θεός, τη μεσιτεία του Αγίου Γεωργίου, τον κατατάξει «ἐν σκηναῖς δικαίων» και αναπαύσει την ψυχή του. Παύλου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου Δράμας.

Αιωνία η μνήμη.ΠΟΕ: Εκδημία Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου


«Ντο είδες και ντ’ εζέλεψες, ντο είδες κι επλανέθες;

Γιάμ’ είδες ουρανόν ’ς σηνγην, γιάμ’ είδες φως ’ς σον Άδην;»


Με βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε την εκδημία ενός σημαντικού Αρχιερέα, ενός φλογερού πατριώτη, του μοναδικού δεσπότη Ποντιακής καταγωγής. Κοιμήθηκε ο Δράμας Παύλος καιθλίψη ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό μας.

Έφυγε από κοντά μας ένας σημαντικός ποιμένας, ένας ιεράρχης με φόβω Θεού, ένας άοκνος υπηρέτης και στοχαστής των Ελλήνων του Πόντου και των Γενοκτονηθέντων προγόνων μας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος, κατά κόσμο Αλέξανδρος Αποστολίδης, γεννήθηκε στη Βέροια της Μακεδονίας, το 1963. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας.

Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1988, κατέστη Μεταπτυχιακός Διπλωματούχος το 1995 και Διδάκτωρ της Θεολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου από το 2002.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983 και Πρεσβύτερος το 1988 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Βέροιας κυρό Παύλο. Διετέλεσε Εφημέριος στη Βέροια, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομώνυμου Ιδρύματος.

Συνέγραψε άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, πραγματοποίησε ομιλίες, διαλέξεις και έλαβε μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μητροπολίτης Δράμας εξελέγη και χειροτονήθηκε τον Οκτώβριο του 2005.

Εγκαινίασε τον νέο ιερό ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα, το 2016.


Μακαριστέ Μητροπολίτα κυρέ Παύλε, Χριστός Ανέστη!

Αιωνία σου η μνήμη στο επουράνιο θυσιαστήριο!

Πρέσβευε υπέρ υμών και υπέρ της δικαίωσης των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού!

Αμήν.


Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου θα ψαλεί την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στις 5.30 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

464 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page