Δ. Καιρίδης: Η εθνική αποστολή της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Καλησπέρα σας,
Το αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού, δυστυχώς επανήλθε τελευταία στην επικαιρότητα με τρόπους που αδικούν την τραγική βαρύτητα και την ιστορική σημασία του και εμποδίζουν τη σημαντική αποστολή της διεθνούς αναγνώρισης του, εμπλέκοντας τρία διαφορετικά επίπεδα.
Αυτό της ιστορικής έρευνας, που πρέπει να είναι αδέσμευτη και ακριβής, αυτό της πολιτικής και νομικής αναγνώρισης του ιστορικού γεγονότος της Γενοκτονίας, που αποτελεί νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1994, τον οποίο σεβόμαστε και υπερασπίζουμε και τέλος αυτό της αναγκαίας και συντονισμένης εθνικής προώθησης της Γενοκτονίας που, δυστυχώς, στα πλαίσια διαφόρων σκοπιμοτήτων, εκτρέπεται συχνά σε εκμετάλλευση του εθνικού αισθήματος για κομματικό όφελος. Αυτό το τελευταίο αποτελεί προσβολή του ίδιου του τραγικού γεγονότος γιατί η γενοκτονία αφορά εκατοντάδες χιλιάδες αδικοχαμένους Έλληνες Πόντιους προγόνους μας και γι’ αυτό είναι ιερή και εθνική υπόθεση.
Το μέγα ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι η ιδιοτελής και φατριαστική μεταξύ μας αντιπαράθεση αλλά η προώθηση του ιερού ζητήματος, που πέραν της ιστορικής δικαίωσης των νεκρών μας, άπτεται και των ελληνικών εθνικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Η συζήτηση λοιπόν και η προώθηση του θέματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εσωστρεφής, κακόβουλη, πρόχειρη και ασυντόνιστη αλλά να έχει μοναδικό γνώμονα την οργανωμένη προβολή και ευρύτερη αναγνώριση της απόφασης της Ελληνικής Δημοκρατίας και από άλλα κράτη και την Ευρώπη. Τότε μόνον η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας θα πάψει ν’ αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως μία τρέχουσα ελληνοτουρκική διαφορά και θα αποκτήσει τον χαρακτήρα που της αρμόζει, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που αφορά όλους.
Για να γίνει αυτό απαιτείται εθνικός σχεδιασμός, συνεννόηση και συμπόρευση όλων των σωφρόνων πολιτικών δυνάμεων και όχι διαγκωνισμός για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και άλλα μικροκομματικά συμφέροντα. Διαφορετικά, κινδυνεύει η αποστολή για ευρύτερη αναγνώριση της Γενοκτονίας να περιχαρακωθεί και να αυτο-υπονομευθεί, μακριά από τον κεντρικό στόχο της εθνικής πολιτικής που πρέπει να είναι η υπερψήφιση της απόφασης της ελληνικής βουλής και από τα κοινοβούλια όσο περισσότερων τρίτων χωρών και, βέβαια, την Ευρωβουλή.
Δημήτρης Καιρίδης
Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής
Νέα Δημοκρατία