top of page

πόντος

Αναζήτηση

Γεννήθηκε στην Αρκαδία η λίμνη Τραπεζούντα! Αναδημοσίευση από το Περιοδικό "Πόντος"


Μια νέα λίμνη δημιουργήθηκε στην Αρκαδία τα τελευταία χρόνια, που όλο και μεγαλώνει, ενώ πλέον έχει αρχίσει να χαρτογραφείται και οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν ονομάσει λίμνη Τραπεζούντα






Η λίμνη μοιάζει να έχει σχήμα γωνίας, βρίσκεται γεωγραφικά δυτικά της Μεγαλόπολης, στην άκρη του κάμπου, μέσα στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ, κάτω από το χωριό Μαυριά και η όχθη της αγγίζει την αρχαία πόλη Τραπεζούντα, απ’ όπου και οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν το όνομα στη λίμνη.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής το νερό της λίμνης είναι καλό για άρδευση και μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ανάπτυξη της περιοχής.

Επί της ουσίας τώρα η λίμνη αυτή, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ορυχείων του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολης Κώστας Γίδης, προκλήθηκε από εργασίες εξόρυξης λιγνίτη και είναι ένα ενεργό μεγάλο ορυχείο της ΔΕΗ που έχει περί τους 500.000 τόνους λιγνίτη τους οποίους η ΔΕΗ προγραμματίζει να απορροφήσει.

Ο διευθυντής των ορυχείων σημείωσε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι ψηλά και πρόκειται ουσιαστικά για δύο μεγάλα σκάμματα που βγάζουν νερό και φέτος λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων ανέβηκε η στάθμη και έγιναν ένα, με αποτέλεσμα να έχουν καταλάβει έκταση περί τα τετρακόσια στρέμματα, με μέγιστο βάθος 30 μέτρα.

Ο διευθυντής των Ορυχείων υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχει εκπονήσει η ΔΕΗ, η επιχείρηση θα αντλήσει το νερό διοχετεύοντάς το στον Αλφειό ποταμό που γειτνιάζει και θα προχωρήσει στην εκμετάλλευση του λιγνίτη που υπάρχει στο συγκεκριμένο ορυχείο. Στην συνέχεια θα κάνει εργασίες αντιστήριξης και θα μπαζώσει αυτά τα σκάμματα, γιατί υπάρχουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Τραπεζούντα, που δεν πρέπει να καταστραφούν.

Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες προβλέπουν την εκτροπή της κοίτης του Αλφειού ποταμού και στο τελικό στάδιο θα υπάρχει μια μικρή λίμνη που θα βρίσκεται όμως σε άλλο σημείο και προσδιορίζεται γεωγραφικά κάτω από το χωριό Κυπαρίσσια.


Η αρχαία πόλη της Αρκαδίας Τραπεζούντα


Η μυθολογία


Βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Αλφειού και ανήκε στην Παρρασσία χώρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία το όνομα της το πήρε απο τον Τραπεζούς έναν από τους 50 γιους του Λυκάονα. Σύμφωνα με τον Απολλόδωρο κάποτε ο Δίας ντύθηκε με φτωχικά ρούχα και επισκέφτηκε το παλάτι του Λυκάονα. Εκεί του παρέθεσαν γεύμα έχοντας ανακατέψει το κρέας των ζώων με ενός παιδιού που είχαν θυσιάσει.Ο Δίας αηδιασμένος ανέτρεψε το τραπέζι και σκότωσε με κεραυνούς τον Λυκάονα και τους γιους του, από την οργή του θεού επέζησε μόνο ο Νύκτιμος γιατί η Γαία του έπιασε το χέρι , και από τότε η περιοχή ονομάστηκε Τραπεζούντα από την ανατροπή του τραπεζιού.


Η ιστορία


Όταν ο Επαμεινώνδας από την Θήβα ίδρυσε την Μεγαλόπολη και την εποίκισε με κατοίκους άλλων Αρκαδικών πόλεων οι Τραπεζούντιοι αρνήθηκαν να να πάνε, και αναγκάστηκαν όσοι επέζησαν από τον θυμό των Αρκάδων να μεταναστεύσουν με πλοία στην Τραπεζούντα του Πόντου η οποία είχε το ίδιο όνομα με την πόλη τους και είχε ιδρυθεί από Μιλήσιους. Την εποχή που πέρασε ο Παυσανίας ήταν ήδη εγκαταλελειμμένη και ερειπωμένη.

Η θέση της αρχαίας πόλης έχει βρεθεί και ανασκάπτεται ανάμεσα στα χωριά Κυπαρρίσια και Μαυριά. Μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί το αρχαίο τείχος της πόλης.


Ο Παυσανίας


Ο Παυσανίας στα Αρκαδικά του, στην 21η διαδρομή Γόρτυνος - Μεγαλοπόλεως, Η κεφ 29, παρ. 1, λέει:


“Αφού διαβούμε τον ποταμό Αλφειό φθάνουμε στη χώρα η οποία ονομάζεται Τραπεζουντία, όπου υπάρχουν τα ερείπια της Τραπεζούντος. Από την Τραπεζούντα, όταν κατεβούμε πάλι αριστερά προς τον Αλφειό, όχι μακριά από τον ποταμό, συναντούμε την τοποθεσία που λέγεται Βάθος. Εκεί κάθε τρία χρόνια τελούν εορτή προς τιμήν των μεγάλων θεενών. Υπάρχει εκεί και μία πηγή η οποία ονομάζεται Ολυμπιάς, της οποίας το νερό τρέχει τον ένα χρόνο και τον άλλο στερεύει. Πλησίον της πηγής βγαίνει φωτιά από τη γη. Οι Αρκάδες λένε ότι σ’ αυτό το μέρος έγινε η μάχη των γιγάντων και όχι στην Παλλήνη της Θράκης. Εδώ προσφέρουν θυσίες στις θύελλες και στις βροντές.”


Η αρχαία τοποθεσία Βάθος πρέπει να ήταν η σημερινή περιοχή ανατολικά του χωριού



Ευχαριστούμε τον Γιάννη Αγγελακόπουλο


Τις φωτογραφίες μας έστειλε ο φίλος Γιάννης Αγγελακόπουλος, ο οποίος κατοικεί στην περιοχή και αν και δεν είναι Πόντιος είναι θαυμαστής της ποντιακής ιστορίας και πολιτισμού. Μάλιστα γράφηκε ως συνδρομητής στο περιοδικό "Πόντος¨ και παρήγγειλε και όλα τα παλαιότερα τεύχη του περιοδικού και τον ευχαριστούμε για την στήριξη στο περιοδικό μας. Ο κ. Γιάννης Αγγελακοπουλος μας δήλωσε επίσης ότι θα έρθει μαζί μας στην εκδρομή που οργανώνουμε στον Πόντο το προσεχές Καλοκαίρι για να γνωρίσει από κοντά αυτήν την μυθική ελληνική πατρίδα του Πόντου.


Δημοσιεύουμε παρακάτω ένα ποίημα που έγραψε για τον Πόντο:


Της μαύρης θάλασσας το νερο

ειναι πιο πικρό απο τ'άλλα

γιατι το μισό εγεμεισε

απο των ματιών το κλάμα

Μα και του Πόντου τα βουνά

είναι πιο άγρια δασωμενα

γιατί δεν τα πότισε βροχή

παρά μονάχα αίμα

Οί εκκλησιές γκρεμίστηκαν μα ακόμα αχολογούνε

είναι οί ψυχές που κράζουν

τα κορμιά για να γράφουνε

Στον Πόντο άν βρεθείς

ποτέ μην λησμονήσει

το νερό του είναι από το αίμα σου

το χώμα απ'το κορμί σου

και ο αέρας πού φυσά

απ'την αναπνοή σου


Γιάννης Αγγελακόπουλος



Για να εγγραφείτε συνδρομητές στο περιοδικό "Πόντος" επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας πατώντας στο παρακάτω λογότυπο του περιοδικού:

Για να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδρομή μας στον Πόντο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας πατώντας στην παρακάτω εικόνα:



408 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page