top of page

πόντος

Αναζήτηση

Βαρθολομαίος: Επιστολή διαμαρτυρίας στις τουρκικές αρχές για την Παναγία ΣουμελάΕπιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Mehmet Nuri Ersoy, απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαμαρτυρόμενος για τις σκηνές βεβήλωσης της Παναγίας Σουμελά.


Ο Πατριάρχης διαμαρτύρεται για την προσβολή «της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», η οποία διετέθη για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της.

Η Μονή Σουμελά σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας φέρει την ευθύνη καλής διαχείρισης και προστασίας της από κάθε άποψη.

Προ ετών, παραμονή Πρωτοχρονιάς, και σε ανάλογη περίπτωση προσβολής της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, που τότε λειτουργούσε επίσημα ως Μουσείο, ο Παναγιώτατος είχε αποστείλει έντονη διαμαρτυρία προς τον τότε αρμόδιο υπουργό, ο οποίος έσπευσε να αποκαταστήσει την απαράδεκτη ενέργεια, αίροντας τη σχετική άδεια.


Ερώτηση σην Κομισιόν

Στοι μεταξύ, ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά από Τούρκους πολίτες που χορεύουν σε διαφημιστικό spot για τουριστική προβολή», κατέθεσαν οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (ΝΔ και ΔΗΣΥ), με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «οι προσβλητικές αυτές εικόνες, που έγιναν ύστερα από άδεια των τουρκικών αρχών, σε έναν ιερό χώρο με ιστορία 16 αιώνων και υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν ασέβεια στην ιερότητα του χώρου και ύβρη για τον Ποντιακό Ελληνισμό αλλά και για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς».

ΑΠΕ – ΜΠΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ


Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην γείτονα Τουρκία που αφορούν την περιοχή του ιστορικού Πόντου. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, γίναμε μάρτυρες της προκλητικής και βέβηλης συμπεριφοράς του τουρκικού κράτους προς τα μνημεία-σύμβολα του Ελληνισμού, που στέκουν σε πείσμα των καιρών περήφανα κι αγέρωχα στην πατρώα ποντιακή γη.

Μετά την αιφνιδιαστική και παράνομη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αν και χαρακτηρισμένη από την UNESCOως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μία ακόμη ασεβής και παντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των ατιμωτικών πράξεων της Τουρκίας. Με την άδεια των αρμοδίων κρατικών φορέων, στον προαύλιο χώρο της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, στήθηκε ένα άκομψο και κακόγουστο πανηγυράκι στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης διαφημιστικής προβολής του χώρου για τουριστικούς λόγους.

Η πράξη αυτή θεωρούμε ότι βεβηλώνει την ιερότητα του χώρου και προσβάλλει ευθέως τόσο το θρησκευτικό αίσθημα των Ποντίων Ελλήνων, όσο και την διεθνή αντίληψη περί σεβασμού και προστασίας των θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων από κάθε απόπειρα σπίλωσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα τους.

Η Ομοσπονδία μας καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός και απαιτεί την λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου για την διαφύλαξη της ιερότητας του χώρου από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό από την Τουρκική πλευρά, ότι η Ιστορία ούτε παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται, και τέτοιου είδους ενέργειες προκαλούν περισσότερο την φαιδρότητα παρά επιτυγχάνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή του Πόντου για περίπου 3 χιλιετίες, δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί ούτε καν να ξεχαστεί ότι κι αν κάνει το απελπισμένο σύγχρονο τουρκικό κράτος. Η αμαύρωση, η απαξίωση και τέλος ο πλήρης αφανισμός της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που υποδηλώνει την ελληνική προέλευση των μνημείων, δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί παρά τις όποιες σπασμωδικές και αλλοπρόσαλλες ενέργειες της Τουρκίας.
Ταυτόχρονα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αφήσει αναπάντητη ούτε αυτή την πρόκληση. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά δεν αποτελεί πνευματική κληρονομιά μόνον των Ελλήνων Ποντίων, αλλά είναι κορυφαίο θρησκευτικό σύμβολο ολόκληρου του Ελληνισμού. Με αυτή τη θεώρηση είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να αντιδράσει άμεσα, έντονα και αποφασιστικά.


Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Γεώργιος Βαρυθυμιάδης Αθηνά Σωτηριάδου

56 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page