top of page

πόντος

Αναζήτηση

Αντίο Χρόνη... Μας άφησε ο ανιδιοτελής "εργάτης" του Πόντου Χρόνης Κοϊμτσίδης
Βρισκόμασταν στην Μάνη, στην συγκινητική συνάντηση μες τους απογόνους των αυτοκρατόρων Κομνηνών όταν μάθαμε την θλιβερή είδηση: Ο Πολυχρόνης Κοϊμτσίδης, ο ιδρυτής της ποντιακής διαδικτυακής βιβλιοθήκης terrapontus, ο ένθερμος υποστηρικτής του Πόντου, έφυγε από κοντά μας...

.

Επρεπε να αφήσουμε να περάσουν αρκετές ημέρες ώστε να μπορέσουμε να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα στον φίλο Χρόνη.


Η ποντιακή διαδικτυακή βιβλιοθήκη terrapontus είχε κερδίσει μία σημαντική θέση στην λεγόμενη ποντιακή μπλογκόσφαιρα καθώς ολοένα και περισσότεροι την συμβουλευόμασταν σε θέματα ιστορίας και ανθρωπογεωγραφίας του Πόντου.


Ποιος όμως ήταν ο αθόρυβος και ανιδιοτελής παράγοντας που βρισκόταν πίσω από πίσω από τον θαυμάσιο αυτό ιστοχώρο;


Ηταν ο δημιουργός της πρώτης ποντιακής ιστοσελίδας, ο ακούραστος εργάτης της ποντιακής ενημέρωσης, Πολυχρόνης Κοϊμτσίδης.


Η ποντιακή διαδικτυακή βιβλιοθήκη terrapontus είναι ένα αποθησαύρισα της ιστορίας του Πόντου καθώς έχει συγκεντρώσει έναν μεγάλο πλούτο γνώσεων γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.


Το υλικό αυτό είναι προσβάσιμο διαδικτυακά, ανά πάσα στιγμή σε κάθε ενδιαφερόμενο για την ιστορία του Πόντου.


Για να αντλήσει κάποιος τον πλούτο των πληροφοριών που του προσφέρονται μέσα από το terra Pontus θα χρειαζόταν ίσως μια μικρή περιουσία.


Πολλά από τα στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς είναι σπάνια και από δυσεύρετες πηγές καθώς ο Χρόνης είχε στην κατοχή του μια βιβλιοθήκη με μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων που αφορούν τον Πόντο, πολλά εκ των οποίων αποτελούν πρωτότυπες πηγές.


Ο Πολυχρόνη Κοϊμτσίδης Βαθύς γνώστης της ποντιακής ιστορίας και ανθρωπογεωγραφίας, υπήρξε στέλεχος επί σειρά ετών ποντιακών συλλόγων και γνώστης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Με ζωντανές μνήμες από τις ιδιαίτερες πατρίδες του από τον Πόντο, τις «καυτές» περιοχές με πυκνά ιστορικά γεγονότα (Γενοκτονία, αντάρτικο), την Φάτσα (αρχαία Φαδίσανη) και το Τσάμαλαν Σαμψούντος (Αμισού), αφιέρωνε ανιδιοτελώς, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην ενημέρωση για τα μικρά και μεγάλη ζητήματα του Πόντου.


Το 1997, μαζί με τον Ανέστη Μαυροφυλλίδη δημιούργησαν την πρώτη ποντιακή ιστοσελίδα, pontos.org.


Μετά την συνταξιοδότηση του αξιοποίησε τις γνώσεις του και το τεράστιο αρχείο σπάνιων ποντιακών βιβλίων και ίδρυσε το terra Pontus.


Εξοικειωμένος με την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων λόγω της προηγούμενης εργασίας του πρόσθεσε και την air Pontus, έναν τρόπο να σε μεταφέρει διαδικτυακά μέσα από τρισδιάστατους χάρτες σε οποιοδήποτε σημείο του Πόντου και στο πιο απομακρυσμένο χωριό!


Είναι το χρέος προς την πατρίδα αυτό που με ωθεί στην πολύωρη καθημερνή ενασχόληση μου με τον Πόντο, έχω χρέος να μεταλαμπαδεύσω στην επόμενη γενιά, στους νέους, την σπουδαία μας ιστορία, μας είχε πει στην συνέντευξη του.


Παρακολουθείστε την συνέντευξη αυτού του σπάνιου ανθρώπου στο περιοδικό «Πόντος» και τον δημοσιογράφο φωκίωνα Φουντουκίδη και στην pontos web tv του Παναγιώτη Περπερίδη.
505 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page