top of page

πόντος

Η ΡΩΣΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ (1916-1918)

00015
€40.00
In stock
1
Product Details

Ο ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΥΚΑΣΟΣ ΣΤΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

Ενα εξαιρετικό βιβλίο για την τελευταία -και καθοριστική- φάση της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στην ιστορική πατρίδα τον Πόντο παρουσιάζουν ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης και ο ιστορικός Παναγιώτης Τσατσανίδης. Η συνεργασία δύο σπουδαίων επιστημόνων - συγγραφέων και καλών πατριωτών Ποντίων απέδωσε ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα για μία περίοδο η οποία έκρινε την τύχη του ποντιακού ελληνισμού.

Οι μελέτες και οι δημοσιεύσεις για αυτήν, την κρισιμότερη περίοδο της νεώτερης ιστορίας των Ποντίων, δεν ήσαν ως τώρα επαρκείς. Το μεγάλο αυτό κενό έρχεται να καλύψει το νέο αυτό βιβλίο των 752 σελίδων.
Στην επιτυχή έκβαση έπαιξε ρόλο η γνωριμία και φιλία των δύο συγγραφέων η οποία ξεκίνησε το 1991 στο 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο Ελλήνων στο Γκελεντζίκ της Νότιας Ρωσίας. Οι δύο συγγραφείς, κάτω απο δύσκολες συνθήκες εγκαταστάθηκαν στην Μόσχα και «ξεκλείδωσαν τα άλλοτε απόρρητα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Μόσχας από όπου άντλησαν τον κρυμμένο, ως τώρα, θησαυρό των αρχείων γι’ αυτήν την ιστορική περίοδο. Ο ένας εκ των συγγραφέων, ο Παναγιώτης Τσατσανίδης, περιγράφει στην εισαγωγή του βιβλίου το επιτυχημένο εγχείρημα.
Τον Αύγουστο του 1991 βρισκόμουν στη Μόσχα, αναμένοντας την άφιξη του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη από την Ελλάδα. Είχαμε γνωριστεί στο 1ο Πανενωσιακό Συνέδριο Ελλήνων στο Γκελεντζίκ, που έγινε τον Μάρτιο του 1991. Εκεί συμφωνήσαμε για κοινή μελλοντική εργασία στο Αρχείο Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας (AVPR). Η αρχή της συνεργασίας μας συνέπεσε με μια από τις πιο γόνιμες περιόδους της ιστορικής επιστήμης, όταν, μετά από δεκαετίες απαγορεύσεων, τα ρωσικά αρχεία άρχισαν να ανοίγουν ξανά τις εγκαταστάσεις τους για τους ερευνητές. Πολύ σύντομα μετά την έναρξη των εργασιών μας καταλάβαμε ότι ήμασταν οι πρώτοι Έλληνες ερευνητές που απέκτησαν πρόσβαση σε πολλά, απόρρητα κάποτε, έγγραφα του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας εστιάσαμε την προσοχή μας, πρώτα απ’ όλα, στα έγγραφα που αφορούσαν την ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικές στο ιστορικό υλικό που συλλέξαμε ήταν οι αναφορές των ρωσικών διπλωματικών γραφείων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και κυρίως του Προξενείου στην Τραπεζούντα.

Η αναζήτηση ιστορικών πληροφοριών για τα θέματα που μας ενδιέφεραν συνεχίστηκε από εμένα και σε άλλα αρχεία ολόκληρου του μετα-σοβιετικού χώρου. Δυστυχώς, αργότερα αναγκάστηκα να απομακρυνθώ από το ερευνητικό έργο για λόγους οικονομικούς και προσωπικούς, που συνδέονταν με τη μετοίκησή μου στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ
Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΤΟ 1915
Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ
Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ. Η ΠΟΛΗ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ
ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ. Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ. Ο Σ. ΜΙΝΤΣΛΟΒ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Φ. ΟΥΣΠΕΝΣΚΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Α' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΡΩΣΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΤΑΓΚΑΝΡΟΝΓΚ (1917) ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ. ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εκδοτικος οίκος Αντ. Σταμούλη

Save this product for later
bottom of page